Praktische zaken

Hieronder vindt u een aantal praktische zaken m.b.t. de opvang. 
Deze zaken staan alfabetisch geordend, zodat u snel kunt vinden wat u zoekt.

Aansprakelijkheid

Schade is een vervelende zaak. Daarom is het belangrijk om goede regelingen te treffen hieromtrent. Uiteraard gaan we er vanuit dat deze situatie zelden tot nooit voorkomt, maar om misverstanden te voorkomen en het zekere voor het onzekere te nemen, wil ik duidelijkheid scheppen over deze kwestie.

Gastouders zijn beroepsmatig aan het werk en kunnen daarom geen aanspraak maken op hun particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Daarom is er vanuit het gastouderbureau een speciale verzekering die schade dekt die ontstaat door de gastouder aan het kind en/of eigendommen van de vraagouder. De precieze dekking verschilt per gastouderbureau.

Wanneer een kind schade veroorzaakt, bijvoorbeeld in het huis waar de opvang plaatsvindt, zijn de ouders aansprakelijk. Het is daarom wijs een aansprakelijkheidsverzekering te hebben die dergelijke schade dekt. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan en ontstaan er geen scheve gezichten doordat eventuele schade aan de kaak wordt gesteld.

Achterwacht
Wettelijk gezien behoor je als gastouder een achterwacht te hebben als je 4 of meer kinderen gelijktijdig opvangt. Deze achterwacht komt te hulp als er calamiteiten zijn, dient telefonisch bereikbaar te zijn en moet binnen maximaal 10 minuten ter plekke te kunnen zijn.

Omdat het aantal kinderen dat ik opvang kan fluctueren en ik goede opvang wil garanderen, ook bij calamiteiten, heb ik 2 dames gevraagd om mijn achterwacht te zijn. Zo weet ik zeker dat er altijd iemand beschikbaar is als het nodig is. Deze dames wonen binnen 1-5 minuten lopen van mijn huis en zijn gewend om met kinderen om te gaan.

Beschikbaarheid
Iedere dinsdag en donderdag ben ik beschikbaar voor opvang. Deze opvang vindt in principe plaats tussen 7.00u en 18.00u. In overleg kan hier van afgeweken worden, eventueel tegen een aangepast tarief ~zie 'Tarieven'~.  

Per gezin/kind spreken we bij aanvang van de opvang een vast aantal uren per week af, liefst twee dagen per week i.v.m. de hechting van het kind. Bij uitzondering is het natuurlijk mogelijk om van de afgesproken uren af te wijken of een dag te ruilen. Ook kan het zo zijn dat u een dag vrij heeft en geen gebruik wilt maken van de opvang. Geef tijdig aan wanneer dit aan de orde is ~zie '(Door)betalen' voor de termijnen~. 

Voor vaste vraagouders behoort sporadische opvang in de avonduren en/of het weekend ook tot de mogelijkheden.

Let op!
Op nationale vrije dagen gaat de opvang in principe niet door, evenals tussen kerst en oud&nieuw. In overleg en tegen een aangepast tarief is opvang soms toch mogelijk. 


(Door)betalen
De uren die zijn afgesproken ~zie 'Beschikbaarheid'~, worden in principe altijd uitbetaald, tenzij ze twee weken (als het gaat om een dag of dagdeel in een week) of vier weken (als het gaat om meerdere dagen per week) van tevoren zijn doorgegeven. Later brengen of eerder ophalen van de kinderen heeft dus geen invloed op de uren die in rekening worden gebracht, tenzij het bijtijds is doorgegeven. De afgesproken uren zijn namelijk gereserveerd voor uw kind(eren). In die tijd kan ik geen andere opvang aannemen of activiteiten plannen. De betaling is ter compensatie hiervan. Deze uren tellen mee als opvanguren, daarom krijgt u van de belastingdienst ook hierover kinderopvangtoeslag terug en hoeft u het niet geheel uit eigen zak te betalen.

Verder wil ik onder de aandacht brengen dat breng- en haalmomenten binnen de opvangtijden vallen. Uiteraard is er op zulke momenten overdracht wenselijk. En hoewel ik mijn werk heel leuk vind en de contacten met ouders erg belangrijk vind, breng ik uitlooptijd in rekening, aangezien dit ook een onderdeel van mijn werk is. 

Educatief
Als opgeleide juf zit het lesgeven me een beetje in het bloed. Ik vind het leuk om leerzame activiteiten met de kinderen te ondernemen waar ze ook plezier aan zullen beleven. Het herkennen van kleuren en vormen, dieren en hun geluiden, tellen e.d. zijn dingen die zeker de revue zullen passeren. Zo kunnen we in de herfst eikels en kastanjes tellen die we verzamelen,  in de lente de kleuren van de bloeiende bloemen benoemen en ga zo maar door. Er zijn momenten genoeg om van te leren en het mooie is dat leren niet saai hoeft te zijn. 

Identiteit
Ik werk vanuit een christelijke visie en neem hierbij de Bijbel als uitgangspunt. Dat betekent dat de waarden en normen die ik overdraag en voorleef, daarop gebaseerd zijn. Aan tafel ben ik gewend voor het eten te bidden en ik zal bijvoorbeeld met de kinderen lezen uit de kinderbijbel en christelijke liedjes zingen.

In tegenstelling tot wat u wellicht verwacht, zal ik niet rondom bv. kerst en pasen daar op focussen. Ik vind het belangrijk dat de kinderen ook kennis krijgen van de chronologie van de Bijbel, daarom zal ik rond die tijden gewoon verder lezen waar we zijn gebleven in de kinderbijbel.

Van ouders die hun kind aanmelden verlang ik niet dat zij dezelfde visie of hetzelfde geloof hebben als ik, maar dat zij mijn werkwijze kunnen onderschrijven. Ik behoud mij het recht om bepaalde contracten niet aan te gaan (of op te zeggen), indien deze niet aansluiten bij (of ingaan tegen) mijn geloofsovertuiging.

Informatieoverdracht
Bij het halen en brengen van uw kind(eren) zal er een korte overdracht plaatsvinden. ’s Ochtends licht u mij in over dingen van thuis die relevant zijn om te weten. Hierbij kunt u denken aan wanneer het kind heeft gegeten of een schone luier heeft gekregen, of als het kind niet zo lekker in zijn/haar vel zit, of… noem maar op. Dergelijke informatie zal ik bij het ophalen ook naar u terugkoppelen. En als extraatje houd ik deze blog bij, met daarop belevenissen van de kinderen, zodat u er toch een beetje bij kunt zijn. 

Let op:
De mondelinge informatieoverdracht bij brengen en halen valt binnen de opvangtijd. ~zie '(Door)betalen'~

Meenemen

Veel spullen zijn aanwezig bij de opvang, zoals buggy's, kinderstoelen, slabbetjes, bedjes, beddengoed, slaapzakken, autostoeltjes, speelgoed en meer.

Er zijn echter ook wat spullen die u zelf dient mee te brengen als u uw kind brengt. Allereerst de luiers. Tegenwoordig zijn er zoveel soorten en maten, dat het voor mij niet te doen is voor ieder kind de beste luier in huis te hebben. Wel zorg ik voor billendoekjes en -zalf. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat wanneer uw kind speciale (fles)voeding krijgt, u voldoende hiervan meegeeft (liefst iets meer dan nodig is). Als uw kind uit een fles drinkt, geef deze dan ook mee, zodat uw kind uit zijn/haar eigen fles kan drinken. Mocht uw kind een middagdutje doen, dan is het handig een pyjama mee te geven (vooral als het kouder wordt), evenals zijn/haar speen of knuffel. En tot slot is het praktisch om (minimaal) een extra set schone kleren mee te nemen, zodat ik uw kind kan omkleden indien nodig (bv. na het buiten spelen of bij een ‘ongelukje’).

Indien gewenst kunt u (een deel van) de spullen hier laten liggen. Ieder kind krijgt een mandje toegewezen waar zijn/haar spullen in bewaard kunnen worden. Zo hoeft u niet elke keer de luiers, pyjama, extra kleren of voeding mee op en neer naar huis te nemen, maar kunt u dat beperken tot wanneer de betreffende spullen gewassen of aangevuld moeten worden. 

Tarieven

Het uurtarief voor opvang tussen 7.00u en 18.00u is in 2018 €5,40 per kind, ongeacht de leeftijd van het kind of het aantal kinderen dat per gezin gebracht wordt. Bij opvang in de avonduren zal het tarief anderhalf keer berekend worden. In het weekend of op feestdagen verdubbelt het tarief. 

U betaalt alleen de daadwerkelijk afgenomen uren, tenzij wijzigingen op de afgesproken uren niet bijtijds zijn doorgegeven, ~zie '(Door)betalen'~.

Let op!

Luiers en fles-, potjes- en dieetvoeding niet inbegrepen.
Billenzalf en -doekjes, ontbijt, lunch en tussendoortjes wel inbegrepen.

Toeslag voor het avondeten is €2,50.

Bovenstaande tarieven zijn exclusief het bedrag dat het gastouderbureau in rekening brengt. De tarieven, betalingswijzen en administratie verschillen per gastouderbureau. Wilt u hier meer over weten, dan kunt u met de gastouderbureaus of met mij contact opnemen. 

Omdat er sprake is van een contract via een erkend gastouderbureau, kunt u aanspraak maken op kinderopvangtoeslag via de belastingdienst. Dit houdt in dat de kosten niet geheel voor uw eigen rekening komen, maar dat ouders over het algemeen ruim 2/3 van de kosten terugkrijgen. Hoeveel u precies terugkrijgt, is inkomensafhankelijk. Wel is het belangrijk dat u wijzigingen in de opvanguren tijdig doorgeeft aan de belastingdienst, zodat u niet te veel of te weinig uitgekeerd krijgt. Dit voorkomt een hoop ellende.

Vakantie 
Wanneer u op vakantie gaat, maakt u uiteraard geen gebruik van de opvang en hoeft u daar dus ook niet voor te betalen. Geef deze vakantie minimaal een maand van tevoren door, zodat ik er rekening mee kan houden. Anders betaalt u gewoon door.

Daar staat tegenover dat wanneer ik op vakantie ga, de opvang tijdelijk gesloten is. In de regel zal dit ongeveer 3 weken in de zomer zijn en 2 weken in de winter. Dit zal ik minimaal een maand van tevoren laten weten, zodat u ruim de tijd heeft alternatieve opvang voor uw kind te regelen. Mocht u zelf geen vervangende oppas achter de hand hebben, dan is er mogelijk iets te regelen via het gastouderbureau. 


Voeding
Als uw kind fles-, potjes- of dieetvoeding nodig heeft, dan dient u dit zelf mee te geven, zodat uw kind de voeding krijgt die bij hem/haar past. Zodra een kind stukjes fruit, koek en brood kan eten, is dat niet meer nodig en krijgt het de lunch en tussendoortjes van mij. 

We ontbijten met brood of pap met thee, melk of water erbij. 's Ochtends tussendoor serveer ik vers fruit met diksap erbij. Tussen de middag eten we weer brood met thee, melk of water, en ’s middags krijgen de kinderen over het algemeen thee of diksap met rijstwafel of soepstengel naar behoefte of een zelfgebakken koekje.

Bij de keuze van eten en drinken let ik erop dat het zoveel mogelijk biologisch is en zonder toegevoegde suiker en/of kleurstoffen. 

Als u eten meegeeft aan uw kind(eren), verzoek ik u geen producten mee te geven waarin varken verwerkt is.

Zelfstandigheid
Als kinderen oud genoeg zijn om rommel te maken, zijn ze ook oud genoeg om mee te helpen opruimen. Iedere dag zal er op vaste momenten (bijvoorbeeld voor de lunch) gezamenlijk worden opgeruimd. Zo leren de kinderen dat ook dat erbij hoort. Hierin geef ik uiteraard het goede voorbeeld en probeer het op een leuke manier te brengen. (we hebben een vrolijk opruim-liedje, wat de kinderen enthousiast meezingen)

Verder wil ik de zelfstandigheid van de kinderen stimuleren door niet direct dingen uit hun handen te nemen, als iets de eerste keer niet lukt. Door aanwijzingen, voordoen en/of positieve stimulans, kan een kind vaak toch een succeservaring hebben. Zo zal ik bijvoorbeeld aandacht besteden aan het zelf aan- en uitkleden, handen wassen en tafel dekken als ze daar aan toe zijn.

Daarnaast kunnen de kinderen ook leren om bij praktische zaken te helpen, bijvoorbeeld bij het huishouden. Omdat de opvang in huiselijke sfeer plaatsvindt, zal namelijk ook het huishouden min of meer gewoon doorgaan. Door de kinderen erbij te betrekken, zal het niet bepaald sneller gaan, maar daardoor leren ze weer nieuwe vaardigheden en vaak vinden ze het leuk om te helpen. Denk maar aan sokken sorteren en ophangen met een knijper, aardappels in een pan met water doen, plantjes water geven of in de supermarkt op zoek gaan naar de dingen op het lijstje. En zo zijn er nog veel meer leuke manieren om een kind erbij te betrekken. 


Bij grotere (basisschool)kinderen kunnen ouders ervoor kiezen een zelfstandigheidsverklaring in te vullen. Hierdoor kan het kind bijvoorbeeld vrijheid krijgen om zelfstandig buiten te spelen of uit spelen te gaan.

Ziekte
Wanneer een kind ziek is, is dit natuurlijk heel vervelend. Niet alleen voor het kind zelf, maar ook voor u als ouder. Er zijn ouders die ervoor kiezen om vrij te nemen, zodat ze zelf voor hun zieke kind kunnen zorgen. Soms is dit echter niet mogelijk en zou het wenselijk zijn om de opvang toch door te laten gaan. In veel gevallen kan dat prima, denk hierbij aan verhoging en/of verkoudheid. Is een kind echt ziek (bijvoorbeeld overgeven, flinke koorts of ernstige diarree) dan is het raadzaam om het kind niet naar de opvang te brengen, maar naar een andere oplossing te zoeken (dit is in het belang van het kind zelf en de andere kinderen in de opvang). Mocht u toch uw zieke kind willen brengen, dan dient hierover vooraf overleg gepleegd te worden.

Een kind met een besmettelijke aandoening dient thuis te blijven. Ook al heeft het kind zelf geen last, dan mag het zolang er besmettingsgevaar bestaat toch niet komen. Indien er binnen een gezin met meerdere kinderen een besmettelijke ziekte heerst, worden alle kinderen geacht thuis te blijven. Net als bij ziekte, worden de eerste twee dagen doorberekend, daarna worden er geen kosten in rekening gebracht tot het besmettingsgevaar voorbij is.

Wordt een kind ziek tijdens de opvang, dan worden de betreffende ouders daar (telefonisch of per sms/whatsapp) van op de hoogte gesteld en wordt eventueel overlegd over het al dan niet blijven of ophalen van het kind. Ook de andere ouders worden bij het ophalen van hun kind hierover ingelicht, zodat zij hun eigen kind goed in de gaten kunnen houden.

Ook een gastouder kan natuurlijk ziek worden, zo ook ik, maar gelukkig komt dat niet zo veel voor. Of de opvang door kan gaan, hangt af van hoe ik me voel. Ik zal proberen de opvang zoveel mogelijk door te laten gaan. Mocht het echt niet lukken (bv. bij overgeven), dan stel ik u hier telefonisch zo snel mogelijk van op de hoogte. Misschien dat u zelf andere opvang kunt regelen, zodat uw kind in elk geval bij een bekende terechtkomt, en anders is er via het gastouderbureau mogelijk wat te regelen. Zodra ik aan de beterende hand ben, zal ik dit ook doorgeven, zodat de opvang zo snel mogelijk weer door kan gaan.

Zindelijkheid
Zindelijkheidstraining wordt gedaan in overleg met de ouders zodra een kind hier aan toe is. Dit is bijvoorbeeld te merken als hij/zij regelmatig (zo goed als) droog is na een middagdutje, interesse toont in het toilet of aangeeft wanneer er wat in de luier zit. De methode die mijns inziens het beste werkt, is het kind de luier uit te doen, op vaste tijden laten plassen en wanneer hij/zij het zelf aangeeft. In het begin is de kans op ‘ongelukjes’ vrij groot, maar als het kind doorkrijgt wat de bedoeling is, zal het steeds beter gaan. Het spreekt uiteraard voor zich dat er in deze tijd meer reservekleding meegenomen dient te worden (ondergoed, broekjes/rokjes en sokken).